28
oct.
15

Dumnezeu este Cel care face dreptate celor care sunt nedreptățiți

ravnovesie-526x350Cel ce face milostenie, Domnul și judecată tuturor celor ce li se face strâmbătate (Psalmul 102,6)

„Am fost nedreptățit de cineva și vreau să mă răzbun!”, i-a zis un frate Sfântului Sisoe cel Mare. „Nu, fiule, lasă totul în seama lui Dumnezeu!”, i-a răspuns sfântul. „Nu voi avea liniște până nu mă răzbun!”, a stăruit fratele. „Să ne rugăm, frate!”, i-a zis bătrânul. Și Sfântul Sisoe a îngenunchiat și s-a rugat: „Doamne, nu mai avem nevoie de Tine ca să îngrijești de noi, pentru că ne facem singuri dreptate!” Fratele și-a venit în sine, a căzut la picioarele bătrânului Sisoe și i-a spus: „Iartă-mă! Nu mai vreau să mă răzbun pe fratele meu!”

Domnul este Dumnezeul răzbunărilor (Psalmul 93,1), ne spune Sfânta Scripură, înțelegând că Dumnezeu este singurul Care are îndreptățirea să-i judece pe ai Săi. Cel ce face milostenie, Domnul, și judecată tuturor celor ce li se face strâmbătate (Psalmul 102,6).

Dumnezeu este Cel care face dreptate celor care sunt nedreptățiți: Nu vă răzbunați singuri, iubiților, ci lăsați loc mâniei lui Dumnezeu, căci scris este: A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti, zice Domnul (Romani 12,19), așa cum a făcut și Hristos: Că și Hristos a pătimit pentru voi […] și Care, ocărât fiind, nu răspundea cu ocară; suferind, nu amenința, ci Se lasă în știrea Celui ce judecă cu dreptate (I Petru 2, 21-23)

Cel care crede cu adevărat în Hristos, când este nedreptățit nu numai că nu se răzbună pe vrăjmașul său, dar nici nu se străduiește să-și afle dreptatea. El lasă totul în seama Atotputernicului Dumnezeu și se liniștește. „Cel care este nedreptățit de cineva și nu își caută dreptatea arată că el crede în Hristos!” Spunea Ava Marcu Ascetul. Astfel, făceau și Sfinții Părinți: când erau nedreptățiți, lăsau cazul în mâinile lui Dumnezeu, Care le făcea dreptate, pentru că își puneau încrederea în El.

„Lasă-l pe Dumnezeu să facă ceva pentru tine, nu-L împiedica!”, spunea bătrânul Paisie cuiva care fusese nedreptățit. Aceasta înseamnă că atunci când îl trecem cu vederea pe Dumnezeu, adică atunci când facem totul ca să ne aflăm de unii singuri dreptatea, El nu ne va face dreptate. Prin aceasta arătăm că nu avem încredere în El, că nu-L socotim vrednic de crezare.

Deci cum să ne facă dreptate?

Arhimandrit Vasilios Bacoianis,

Cum să biruim nedreptatea (îndrumar pentru liniștea inimii),

Editura Tabor, București 2012, p.73-75

Reclame

0 Responses to “Dumnezeu este Cel care face dreptate celor care sunt nedreptățiți”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 286.481 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: