Capela Sfantul Trifon – Muntele Sinai

Capela Sfantul Trifon se afla in incinta Manastirii Sfanta Ecaterina de pe Muntele Sinai, in mijlocul gradinii manastiresti. Capela a fost construita in 1888. Se distinge prin simplitate si prin stilul arhitectural neoclasic. Zidaria este incercuita de o cornisa orizontala si parapet, in timp ce capetele de apus si rasarit prezinta proptele decorative.

Sfantul Trifon este cunoscut ca fiind ocrotitor al gradinilor, si in fiecare an, in ziua sa de praznuire, 1 februarie, un preot binecuviteaza apa si citeste Molitfele Sfantului Trifon, care cere ocrotirea si binecuvantarea lui Dumnezeu asupra gradinii, pentru anul in curs.

Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai

Sub capela se afla osuarul manastirii. In exterior se gasesc numai sase morminte. Cand un membru al comunitatii monahale trece la Domnul, osemintele care au stat in cimitir cea mai indelungata perioada sunt mutate in osuar, urmand ca in locul sa fie inmormantat cel decedat.

Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai

Slujba Parastasului se tine in mod regulat in osuar, comemorandu-i pe toti cei adormiti. Pelerinii care viziteaza pot intra in osuar, acesta fiind un moment prielnic pentru a ne aduce aminte pe de-o parte de moarte, iar pe de alta, ca osemintele celor care au adormit, asteapta aici Invierea si cea de-a Doua Venire a lui Hristos.

Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai

O racla de lemn pastreaza trupul Sfantului Stefan Sinaitul, pastrat intreg, asezat si astazi pe scaunul spovedaniei . Acest monah a trait odonioara la poarta de la intrarea catre varful Muntelui Sinai, unde asculta spovedaniile pelerinilor, astfel incat cei care urcau pe munte sa fie pregatiti din punct de vedere duhovnicesc. Este amintit de Sfantul Ioan Scararul. Praznuirea sa se face la sarbatoarea Tuturor Sfintilor Sinaiti.

Radu Alexandru

CrestinOrtodox

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.