01
Feb
16

Capela Sfantul Trifon – Muntele Sinai

Capela Sfantul Trifon se afla in incinta Manastirii Sfanta Ecaterina de pe Muntele Sinai, in mijlocul gradinii manastiresti. Capela a fost construita in 1888. Se distinge prin simplitate si prin stilul arhitectural neoclasic. Zidaria este incercuita de o cornisa orizontala si parapet, in timp ce capetele de apus si rasarit prezinta proptele decorative.

Sfantul Trifon este cunoscut ca fiind ocrotitor al gradinilor, si in fiecare an, in ziua sa de praznuire, 1 februarie, un preot binecuviteaza apa si citeste Molitfele Sfantului Trifon, care cere ocrotirea si binecuvantarea lui Dumnezeu asupra gradinii, pentru anul in curs.

Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai

Sub capela se afla osuarul manastirii. In exterior se gasesc numai sase morminte. Cand un membru al comunitatii monahale trece la Domnul, osemintele care au stat in cimitir cea mai indelungata perioada sunt mutate in osuar, urmand ca in locul sa fie inmormantat cel decedat.

Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai

Slujba Parastasului se tine in mod regulat in osuar, comemorandu-i pe toti cei adormiti. Pelerinii care viziteaza pot intra in osuar, acesta fiind un moment prielnic pentru a ne aduce aminte pe de-o parte de moarte, iar pe de alta, ca osemintele celor care au adormit, asteapta aici Invierea si cea de-a Doua Venire a lui Hristos.

Capela Sfantul Trifon - Muntele Sinai

O racla de lemn pastreaza trupul Sfantului Stefan Sinaitul, pastrat intreg, asezat si astazi pe scaunul spovedaniei . Acest monah a trait odonioara la poarta de la intrarea catre varful Muntelui Sinai, unde asculta spovedaniile pelerinilor, astfel incat cei care urcau pe munte sa fie pregatiti din punct de vedere duhovnicesc. Este amintit de Sfantul Ioan Scararul. Praznuirea sa se face la sarbatoarea Tuturor Sfintilor Sinaiti.

Radu Alexandru

CrestinOrtodox

Anunțuri

0 Responses to “Capela Sfantul Trifon – Muntele Sinai”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Blog Stats

  • 247,079 hits
Februarie 2016
L M M M V S D
« Ian   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cum putem cinsti cu evlavie Sfanta Cruce? Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Focsani frate fraților! Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Joia din Saptamana Patimilor Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Nimeni nu L-a vazut pe Hristos inviind Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintelor Pasti Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predica la Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci Predica la Duminica Sfintei Cruci Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Sfintii Petru si Pavel Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Viaţa şi pătimirea Sfîntului Sfinţitului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina fecioara zi de post negru “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte

%d blogeri au apreciat asta: