30
Noi
16

Schitul Sfantul Andrei – Sfantul Munte Athos

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte AthosSchitul Sfantul Andrei este unul dintre marile schiturile ce inalta rugaciuni Domnului de pe Sfantul Munte Athos. Schitul athonit al Apostolului Andrei depinde de Manastirea Vatoped si este asezat pe coama unui deal, la numai jumatate de kilometru de Careia, capitala administrativa a Sfantului Munte.

Asezat sub ocrotirea Sfintilor Andrei si Antonie cel Mare, acest schit este unul dintre cele mai mari schituri din Sfantul Munte. Datorita maretiei lui, numit si „Serai”, adica „Palat”, schitul impresioneaza inca si astazi pe tot pelerinul ce ii paseste pragul. Intr-un paraclis al acestui schit se pastreaza o nespusa comoara duhovniceasca: Fruntea Sfantului Apostol Andrei.

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

Sfantul Munte Athos, foarte scurta prezentare.

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri – Varful Athon – ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati. Careia – Karyes – este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne – Daphne. Din Careia se pleaca spre toate manastirile din Sfantul Munte.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea Lavra, Manastirea Vatoped, Manastirea Iviron, Manastirea Hilandar, Manastirea Dionisiu, Manastirea Cutlumus, Manastirea Pantocrator, Manastirea Xiropotamu, Manastirea Zografu, Manastirea Dochiariu, Manastirea Caracalu, Manastirea Filoteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul Pavel, Manastirea Stavronikita, Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriu, Manastirea Esfigmenu, Manastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu.

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

Pe langa marile manastiri, in Sfantul Munte mai functioneaza si inca vreo doisprezece schituri, precum si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc o multime de calugari ortodocsi. Cele mai cunoscute schituri din Sfantul Munte sunt urmatoarele: Schitul Kavsokalivia, Schitul Sfantul Dimitrie – Lacu, Schitul Nou – Neaskiti, Schitul Sfantul Ioan Botezatorul – Prodromu, Schitul Provata, Schitul Sfanta Ana, Schitul Sfantul Andrei – Sarai.

Schitul Sfantul Andrei din Muntele Athos – scurt istoric

Potrivit traditiei athonite, in regiunea Careia se aflau asezari monahale inca dinainte de venirea aici a Sfantului Atanasie Athonitul, candva pe la jumatatea secolului al X-lea. Chiliile din Careia au continuat sa functioneze neintrerupt, pana astazi.

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

Inceputul documentar al Schitului Sfantul Andrei are loc insa in prima jumatate a secolului al XVII-lea, cand poposeste aici Atanasie al III-lea Patelarie, patriarhul Constantinopolului. Patriarhul a locuit in Constantinopol mai putin de un an, in anul 1634 el retragandu-se din scaunul patriarhal, datorita tulburarilor sociale si caderilor morale din capitala imperiala.

Dupa anul 1634, Atanasie este numit mitropolit al Tesalonicului, ocazie cu care incepe sa faca vizite repetate in Sfantul Munte. In scurt timp, mitropolitul isi va cumpara o chilie, nu departe de Careia, pe care o va inchina Sfantului Antonie cel Mare. In aceasta chilie smerita el se va retrage adesea, pentru rugaciune si nevointa.

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

Spre batranete insa, mitropolitul Atanasie isi va indrepta pasii, nu spre Athos, ci spre Rusia, unde se va opri la Manastirea Schimbarea la Fata, din localitatea Lubna. In acest loc, el va si adormi intru Hristos, in anul 1654. Dupa mai multi ani de zile, trupul sau, ingropat pe tron arhieresc, precum era obiceiul in vreme, a fost aflat neputrezit si frumos mirositor. Astfel, cinstitele sale Moaste au fost asezate in catedrala ortodoxa din orasul rusesc Harcov.

In anul 1768, Serafim al II-lea, patriarhul Constantinopolului (1757-1761), cumpara Chilia Sfantul Antonie cel Mare, de langa Careia. El va darama vechea chilie, de mici dimensiuni, si va ridica in locul ei o chilie mai mare, inchinata Sfantului Antonie cel Mare si Sfantului Apostol Andrei. Fiind cea mai mare si cea mai frumoasa chilie din Careia, aceasta va fi numita imediat „Serai”, adica „Palat”. Din aceasta chilie se va pastra, pana astazi, cladirea vopsita in rosu, aflata in fata marii biserici, in centrul curtii interioare a schitului.

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

In anul 1841, chilia numita „Serai”, apartinand pana atunci Manastirii Vatoped, este cumparata de calugarii rusi Visarion si Varsanufie. In anul 1849, cu binecuvantarea patriarhului ecumenic Antim al VI-lea, chilia celor doi va fi ridicata la rangul de schit cu viata de obste.

Sub conducerea staretului Visarion, schitul „Serai” va inflori puternic, obstea crescand considerabil, iar noi cladiri fiind ridicate de jur-imprejur. Chiliile vor fi zidite in forma de patrulater, in centrul lor fiind inaltata o noua biserica, mareata, lunga de 60 de metri, lata de 33 de metri si inalta de 29 de metri. Inceputa in anul 1867, mareata biserica va fi complet finisata abia in anul 1900. Noi si minunte clopote, pastrate pana astazi, vor incanta si ele noua ctitorie.

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

Primul Razboi Mondial si Revolutia Bolsevica din Rusia au dus la decaderea vietii monahale din Schitul rusesc Sfantul Andrei. Ajutoarele materiale au incetat sa mai vina din Rusia, iar personalul monahal a inceput sa imbatraneasca si sa se imputineze. Un incendiu din anul 1958 va afecta si el viata monahala din schit, partea vestica a complexului monahal arzand complet, impreuna cu o biblioteca foarte mare.

In anul 1971, parintele Samson, ultimul monah din obstea schitului va trece si el la cele vesnice. In asteptarea formarii unei noi obsti monahale, parintii din Manastirea Vatoped vor randui la Schitul Sfantul Andrei un parinte grec. Abia in anul 1992, la schit va fi randuita o obste monahala noua, in mare parte alcatuita din greci. Noi vietuitori vor ajunge in schit in anul 2001, in numai zece ani, obstea ajungand la un total de douazeci de vietuitori.

Schitul Sfantul Andrei - Sfantul Munte Athos

In incinta schitului functioneaza astazi un Seminar Teologic, cunoscut sub denumirea de „Academia Athonita”, vrand a fi oarecum o continuare a fostei „Scoli Athonite”, de langa Manastirea Vatoped. In biserica schitului se pastreaza o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, renumita pentru tamaduirea mai multor muti si paralizati. Alaturi de aceasta, monahii pastreaza, cu mare evlavie, o parte din Moastele Sfantului Apostol Andrei (fruntea).

Teodor Danalache

CrestinOrtodox

Reclame

1 Response to “Schitul Sfantul Andrei – Sfantul Munte Athos”


 1. 14 Martie 2017 la 19:28

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so
  much, However I am going through troubles with your RSS.
  I don’t know the reason why I cannot subscribe to it.

  Is there anyone else getting the same RSS problems?

  Anybody who knows the solution will you kindly
  respond? Thanx!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

 • 274,592 hits
Noiembrie 2016
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: