Cum pot scăpa obiceiul rău de a blestema ?

Rugaciunea-mamei-e1428256491787Faptul că ești conștient de ceea ce faci este, pentru mine, un semn că ești pe drumul cel bun. De aici începe  lupta ta cu acest păcat și Domnul te va ajuta să învingi!

Da, păcatul blestemării este unul grav. Că a blestema este un păcat greu simți pe propria ta piele și ne-o spun și parvilele bisericești. De exemplu un canon din Îndreptarea Legii (Pravila de la Govora) spune: „mireanul  care  va  blestema  şi  va  huli,  acela  se canoniseşte  un  an  să  nu  se   pricestuiască (n.n. să nu se împărtășească),  să  facă  post,  metanii  şi milostenii şi citirea Scripturii.”

Cu siguranță ai „moștenit” acest obicei de la părinții tăi. Trebie să ieși din acest cerc vicios al blestemului care e cam așa: ai fost blestemată deci blestemi la rândul tău. Ține cont de următorul lucru: blestemul părinţilor este greu şi se întinde asupra copiilor dar numai când aceştia se fac vinovaţi şi continuă faptele cele rele ale părinţilor, dar altfel nu. Adică, atunci când blestemi nu doar că îți faci ție și altora un mare rău dar în același timp te lași singură pradă blestemelor părinților tăi. Le lași să se „prindă”.

Trebuie să rupi acest lanț! Cum?

Prin pocăință sinceră, prin spovedanie, prin iertarea sinceră a părinților tăi, prin obișnuirea de a folosi cât mai des cuvinte de binecuvântare, prin rugăciune multă și mai ales prin ajutorul la Dumnezeu!

E nevoie să îți propui conștient să renunți la a blestema și să te ții de aceasta. Nu lăsa gura să vorbească singură și fii conștintă de tot cuvântul ce iese din ea, mai ales la momentele de mânie. E nevoie de efort, dar merită!

Ține minte că ori de câte ori vei „scăpa” un blestem la adresa cuiva, imediat să te rogi lui Dumnezeu să te ierte și să nu socotească cuvintele tale, apoi să îl binecuvintezi pe cel pe care l-ai blestemat, spundând chiar așa: „Dumnezeu să te (să îl) binecuvinteze!”. Binecuvântarea este antidotul blestemului!

Vorbește cu părintele tău duhovnic despre aceste lucruri și roagă-l să îți citească rugăciunea pentru cei ce sunt în blestem și rugăciunea de dezlegare a blestemului. Îți vor fi de mare folos!

Dumnezeu să te binecuvinteze!

pr. Andrei

Doxologia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.