10
Feb
17

Sfantul Haralambie in credinta populara

Sfantul Haralambie este praznuit pe 10 februarie. A trait in secolul al II-lea si a fost episcop al cetatii Magnezia din Asia Mica. A fost martirizat la varsta de 113 ani. Capul Sfantului Haralambie se pastreaza la Manastirea „Sfantul Stefan” din Meteora. La noi in tara, fragmente de moaste se pastreaza in biserica Manastirii Miclauseni din Iasi, alaturi moastele a treizeci de sfinti. Alte fragmente se afla la Manastirea Rasca, la Catedrala episcopala din Galati, la bisericile „Sfantul Dumitru” – Posta, „Sfintii Arhangheli” – Otelari, „Sfantul Stelian” – Lucaci din Bucuresti. Mentionam ca si la Alba Iulia exista doua particele din moastele Marelui Mucenic Haralambie, una la Biserica cu hramul „Sfantul Mina“ si alta la Biserica memoriala „Mihai Viteazul“, cu hramul „Sfanta Treime“ si „Sfantul Siluan Athonitul“.

Avand in vedere ca Sfantul Haralambie era cinstit ca ocrotitor al ciumei si holerei, ziua sa de praznuire era tinuta cu multa evlavie. In nordul Transilvaniei, oamenii duceau in aceasta zi la biserica malai, graunte si sare spre a fi binecuvantate si ca ofranda pentru Sfantul Mucenic Haralambie. Dupa ce erau binecuvantate de catre preot, le dadeau ca hrana animalelor din gospodarie, pentru a fi sanatoase tot anul. Tot in aceasta zi se facea pomana pentru cei care nu au murit de moarte buna.

Confirmarea ca Sfantul Haralambie este aparator de ciuma o gasim in Acatistul inchinat lui: „Bucura-te, izbavitorule de ciuma si de foamete!”. In Bucovina exista credinta ca Sfantul Haralambie s-a intalnit cu ciuma care umbla pe pamant. A prins-o si a legat-o cu un lant pentru a nu mai aduce stricaciune in randul oamenilor.

In Tecuci exista legenda ca Sfantul Haralambie a fost cioban si a invatat de la un doctor leacul pentru multe boli. Ivindu-se insa Ciuma, a primit de la Dumnezeu puterea sa o tina de par, ca ea sa nu-si mai faca de cap in viata oamenilor.

In zona Campulung Moldovenesc se oficiaza in biserici de ziua pomenirii Sfantului Haralambie, Agheazma mica. Cu aceasta apa sfintita se stropesc viile si gradinile credinciosilor. In cadrul acestei slujbe, slujitorii altarelor citesc mai multe rugaciuni de binecuvantare a taratei si a fainei, pe care oamenii le dau animalelor spre a fi ferite de boli.

In trecut, in ajunul sarbatorii Sfantului Haralambie, plugarii aprindeau o lumanare mare din ceara curata spre pomenirea Sfantului. O lasau sa arda toata noaptea, iar dimineata duceau prescura la biserica pentru Sfanta Liturghie. Erau acte prin care ii cereau Sfantului Haralambie sa le ocroteasca boii pe intreg parcursul anului.

In ziua praznuirii sale, exista si traditia de a se confectiona o camasa din panza. Acest obicei pastreaza amintirea unei minuni savarsite de Sfantul Haralambie. Niste credinciosi fiind izbaviti de ciuma prezenta in satul lor, i-au daruit Sfantului Haralambie in dar o camasa tesuta din bumbac si cusuta intr-o singura zi.

 

Troparul Sfantului Mucenic Haralambie

Glasul 4

Arătatu-te-ai, Înţeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos şi ca un sfeşnic pururea luminos al Lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite şi ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, ca să ne mântuiască pe noi.

CrestinOrtodox

Reclame

0 Responses to “Sfantul Haralambie in credinta populara”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 274,589 hits
Februarie 2017
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: