14
Feb
17

Indragostit si…foarte periculos

Cu toate atentionarile din partea rudelor si a celor apropiati, omul orbit se arunca oriunde, chiar si cu capul in fantana. Parintii si duhovnicii experimentati vad adesea pericolul care se apropie, dar nu sunt intotdeauna in stare sa-l preintampine. Iata de ce este atat de importanta binecuvantarea parintilor si a preotului pentru casatorie.

Aceasta binecuvantare nu este o ramasita a trecutului, ci un sfat, un acord si o rugaciune a celor care au fost ispititi mai mult, devenind intelepti, fara a cadea in patima. Cat de amara este recunoasterea acestui lucru dupa trecerea multor ani! Providenta dumnezeiasca ne struneste si ne face sa intelegem aceste lucruri prin vocea parintilor si a preotilor.

Desi, sigur, nimeni nu este in totalitate ferit de greseli si de idei preconcepute.

Pastrarea curatieisi infranarea pana la casatorie ne ajut de asemenea, sa distingem „nebunia hormonilor” de dragotea curata. Conform unei vechi traditii bisericesti, tinerilor indragostiti li se ofera astfel posibilitatea cunoasterii celuilalt ca persoana, si nu ca partener sexual. Daca oamenii sunt uniti de interese comune, planuri, opinii, convingeri etc, atunci hormonii le vor fi de ajutor. Daca insa nu exista altceva decat atractia sexuala, atunci nu e de bine. Pentru ca pasiunea sa nu impiedice cunoasterea autentica a celuilalt este nevoie de trecerea timpului. Indragostirea, fie ea si reciproca, nu este un motiv pentru apropierea fizica.

„Frumusetea trupeasca, daca nu este unita cu virtutea sufleteasca, afirma Sfantul Ioan Gura de Aur, il poate atrage pe barbat douazeci sau treizeci de zile. Mai departe, frumusetea trupeasca nu va avea forta, pentru ca, descoperindu-se defectele fetei, dragostea va disparea.”

Daca relatiile au in vedere exclusiv fiziologia, atunci simpatia reciproca si predispozitia dispar odata cu hormonii, indragostirea nu rezista la testul timpului, deoarece ea exista doar datorita atractiei fizice. Fara spiritualitate sentimentele nu sunt stabile si depind in mare parte de ritmurile individuale ale organismului. O astfel de temelie este ca nisipul, pe care nu poti zidi o casa durabila. Intr-adevar, la temelia oricarei case rezistente se pune si nisip, dar acesta este numai unul din ingrediente. Altfel, cimentul nu va lua forma dorita. Cel mai important este sa ai in vedere foarte bine proportiile si timpul de asteptare.

Dupa parerea Avei Dorotei, diavolul a sapat o groapa acolo unde urma sa fie construit un castel. Prin urmare, sarcina noastra este sa zidim in locul gropii o casa a dragostei. Dar vai celui care zideste casa in groapa!

Asadar, indragostirea devine fie inceput al dragostei, fie patima diavoleasca, ce siluieste, chinuieste si asupreste. Cata rautate, amestecata cu placerea, ne aduc sagetile lui Cupidon! Apropo, acest personaj din mitologia greaca antica este, din punct de vedere crestin, un demon.

Este oportun sa citam aici cuvintele Sfantului Apostol Pavel: Imbracati-va cu toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului. Caci lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui, ci impotriva incepatoriilor, impotriva stapaniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, care sunt in vazduhuri. In toate luati pavaza credintei, cu care veti putea sa stingeti toate sagetile cele arzatoare ale vicleanului. Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este cuvantul lui Dumnezeu. (Efeseni 6, 11-12; 16-17).

Dorinta trupului este aprinsa de draci. Acestia canta cu virtuozitate la strunele extrem de fine ale organismului si psihicului, folosind legile fiziologiei noastre. Duhurile negre cunosc foarte bine „calcaiul lui Ahile” al fiecaruia si il ataca tocmai pe acesta. Prin intermediul hormonilor si al altor conexiuni biologic active, ei paralizeaza vointa si iau libertatea interioara a oamenilor, facandu-i sclavi, dependenti emotional.

Daca in urma indragostirii victima lui Cupidon isi „pierde capul”, trebuie sa stim ca acest lucru nu este de la Dumnezeu. Cel care nu este atent la aceste lucruri este intr-un mare pericol. De dragul nebuniei de moment, acesta isi poate face rau propriului suflet, dar si celor apropiati.

Totusi sa nu punem totul pe seama dracilor sau a hormonilor nefasti. Omul viclean isi cauta un alibi sofisticat si isi justifica neajunsurile. Pentru aceste scopuri inadecvate el se straduieste sa utilizeze idei teologice si cele mai noi descoperiri stiintifice; gaseste argumente in folosul fatalitatii pasiunilor sale paguboase: „Hormonii sunt de vina, nu eu!” Natura a prevazut schimbul unor reactii biochimice cu altele. Daca acest mecanism fin este intrerupt violent, atunci lantul bio-chimic se rupe, iar hormonii „se rascoala”. Aceasta este una din cauzele poftelor trupesti care se razboiesc impotriva suflet lui (I Petru 2,11). Nu organismul este de vina in acest caz.

Tin minte o replica dintr-un film intitulat Ursul: „Schimba femeile ca pe manusi.” Dar oare nu se schimba acest om si pe sine insusi, de dragul unor maruntisuri?

Aceeasi ispita este si cautarea factorilor chimici care sa garanteze fidelitatea pana la mormant. A vraji pe cineva cu farmece sau hormoni inseamna a merge impotriva lui Dumnezeu si a firii umane.

Konstantin V. Zorin
 In cautarea fericirii conjugale,

Editura Sophia

CrestinOrtodox

Reclame

0 Responses to “Indragostit si…foarte periculos”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 274,576 hits
Februarie 2017
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: