Se mânâncă sau nu pește în fiecare zi din săptămâna brânzei (albă) ?

În Săptămâna brânzei se mănâncă pește? În calendar, în zilele de miercuri și vineri din această săptămână, scrie că se dezleagă și la pește, prin urmare ar părea normal ca această dezlegare să fie valabilă și în restul săptămânii. Însă sunt persoane, mai ales din mediul monahal, care afirmă că nu se consumă pește în Săptămâna brânzei, spunând că s-a lăsat sec de carne în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, iar peștele este, bineînțeles, carne. Personal mi se pare normal să se consume și pește, care este o mâncare „mai de post”, dacă se mănâncă brânză și ouă. Am căutat în Tipicul mare și am găsit referire numai la brânză și ouă, și nu și la pește.

În „săptămâna brânzei” sau „săptămâna albă” se mănâncă pește în fiecare zi, de luni până duminică. Pentru zilele de miercuri și vineri se specifică dezlegarea la pește (prin semnul din calendar), tocmai pentru că ele sunt zile de post prin excelență, iar această specificare este obligatorie pentru această săptămână. Este ilogic să afirmi că poți mânca pește miercuri și vineri, în săptămâna albă, dar nu poți mânca, de exemplu, luni sau joi. Până acum, personal, nu am întâlnit persoane care să afirme ceea ce spui, însă chiar dacă ar exista, afirmația nu ar avea susținere tocmai în logica celor de mai sus. Discuția nici nu ar trebui să aibă legătură cu cât de „carne” este peștele (dacă pot spune așa) sau dacă este „mai de post” sau nu decât brânza și ouăle. Cred că tipicul nu face referire expresă la dezlegarea la pește din celelalte zile ale acestei săptămâni tocmai datorită faptului că această „dezlegare” se subînțelege.

Reformulat, ca să înțelegi mai bine, iată ce înseamnă de fapt săptămâna brânzei: „În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.” Adică dezlegarea propriu-zisă privește doar zilele de miercuri și vineri, în sensul că ea nu este necesară pentru celelalte zile, pentru că în acelea este permis consumul alimentelor specificate, nefiind deci nevoie de o „dezlegare”. Sper că am fost clar în argumentare și că ai înțeles sensul celor de mai sus.

În cele din urmă, indiferent de argumentele unora sau altora, dacă vrei să nu ai nici un fel de dubiu, pentru conștiința ta, pur și simplu întreabă-ți părintele duhovnic despre aceasta și fă ceea ce îți spune.

Săptămâna albă în Biserica Ortodoxă

De ce nu se consumă carne în săptămâna brânzei ?

Cu doriri de bine,

pr. Andrei

Doxologia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.