11
Mar
17

Bărbatul este egal cu femeia

Bărbatul, fraţii mei, a născut femeia din coasta sa, fără femeie, şi a rămas întreg.

Femeia a împrumutat coasta aceea de la bărbat şi i-o datorează. Femei câte stele sunt în cer şi cât nisipul mării s-au născut pe lume. Dar nici o femeie nu s-a arătat vrednică să nască şi ea un bărbat care să plătească acea coastă pe care o datora, afară de Stăpâna de Dumnezeu Născătoarea, care pentru curăţia ei s-a învrednicit şi a născut pe Preadulcele nostru Iisus Hristos şi Dumnezeu din Duhul Sfânt fără bărbat, fecioară, şi a rămas fecioară şi a plătit acea coastă.

Auziţi, fraţii mei, ce taine vesele are sfânta noastră Biserică? Dar le are ascunse şi cer acoperământ. De aceea, se cade să învăţaţi toţi carte, ca să înţelegeţi unde umblaţi.

Şi tu, bărbatule, fratele meu, se cade să nu te porţi cu femeia ta ca şi cu o sclavă, fiindcă şi ea e făptură a lui Dumnezeu, ca şi tine, şi Dumnezeu S-a răstignit pentru tine tot atât de mult cât şi pentru ea; îl numeşti pe Dumnezeu „Tată”, şi ea îl numeşte pe Dumnezeu „Tată”. Aveţi un Botez, o credinţă, şi ea se cuminecă cu Preacuratele Taine cu care te cumineci şi tu.

Dumnezeu nu o socoteşte pe femeie mai prejos decât tine, de aceea a făcut-o din partea de mijloc a bărbatului, ca bărbatul să fie ca un sultan, iar femeia ca un vizir, adică bărbatul să fie capul, iar femeia trupul. N-a făcut-o pe femeie din cap, ca să nu dispreţuiască pe bărbat, şi, iarăşi, n-a făcut-o din picioare, ca bărbatul să nu dispreţuiască femeia.

Sfântul Cosma Etolianul

Viața și Învățătura Cuviosului Cosma Etolianul, Editura Deisis, 2001, pag. 51

Doxologia

Reclame

0 Responses to “Bărbatul este egal cu femeia”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 274,576 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: