12
mart.
17

Predică la Duminica a 2- a din Post (a Sfântului Grigorie Palama), vindecarea slăbănogului din Capernaum

În Evanghelia de astăzi, îl găsim pe Domnul nostru Iisus Hristos, învăţând, într-o casă din cetatea Capernaum. O mulţime mare de oameni s-a adunat să-L asculte, „încât nu mai era loc nici înaintea uşii” (Marcu II, 2). De sosirea Mântuitorului în Capernaum, a auzit şi un biet slăbănog, care nu se putea scula din pat. Chinuit de boala sa îndelungată, slăbănogul s-a gândit că numai Iisus, marele proroc, care a făcut atâtea minuni, poate să-i redea şi lui sănătatea pierdută. Slăbănogul roagă pe patru vecini ai sai, oameni cu credinţă, să-l ducă cu pat cu tot la casa unde se găsea Iisus, Acela care îi era singura nădejde. „Şi neputând ei, din pricina mulţimii, să se apropie de El, au desfăcut acoperişul casei unde era Iisus, şi prin spărtură au lăsat în jos patul în care zăcea slăbănogul” (Marcu II, 4). Văzând dumnezeiescul Mântuitor atâta credinţă, i-a zis slăbănogului : „Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale!” (Marcu II, 5). Precum Iisus Hristos a iertat păcatele slăbănogului din Evanghelia de astăzi, astfel se iartă şi astăzi, în numele Lui, păcatele acelora, care cu părere de rău şi prin căinţă şi le mărturisesc. Întâmplarea din Evanghelia de astăzi, ne aminteşte de una din cele mai mari datorii pe care o avem de îndeplinit în timpul sfânt al postului mare, de datoria de a ne mărturisi păcatele.
Pentru această mare taină a mărturisirii, pentru acest lucru atât de însemnat pentru curăţirea sufletului nostru, ne trebuie mai întâi de toate o pregătire bună. Omul se pregăteşte de nenumărate ori, cu multă grijă pentru lucruri cu mult mai neînsemnate. Câte pregătiri nu face omul când vrea să călătorească la rude sau prieteni? Câte pregătiri cad în sarcina unei gospodine când se apropie o mare sărbătoare? Şi ce sunt toate acestea în comparaţie cu sufletul omului? Trebuie, deci, să ne pregătim mai mult pentru curăţirea sufletului, să redobândim haina cea scumpă a nevinovăţiei pe care cu toţii am primit-o la Taina Sfântului Botez. Cum să începem această pregătire? Mai întâi de toate, creştinul trebuie să caute ca inima lui să fie pătrunsă de căinţă. Căinţa este sufletul mărturisirii şi fără căinţă, mărturisirea noastră n-ar fi decât o înşirare numai cu buzele, fără rost, a păcatelor. Preotul duhovnic, îl întreabă pe fiecare creştin, în scaunul mărturisirii, dacă îi pare rău de păcatele săvârşite şi nu dă dezlegare decât acelora care arată căinţă. Căinţa cere ca fiecare creştin să îngenuncheze în faţa preotului, la scaunul mărturisirii, mărturisind cu inima zdrobită, cum şi de câte ori l-a mâniat pe Dumnezeu prin felurite păcate. Mulţi creştini, în loc să facă aşa, îşi dezvinovăţesc păcatele cu diferite scuze, care toate dovedesc că ei sunt lipsiţi de căinţă sinceră, creştinească şi de o pregătire sufletească pentru mărturisire. Unul mărturiseşte că înjură de lucruri sfinte, însă adaugă îndată şi se scuză, că nu face acest păcat decât la mânie. Altul zice: „Eu am batjocorit sau poate am lovit pe aproapele meu, dar de vină a fost el, pentru că mi-a furat ceva” – sau : „Eu am furat, dar nevoia m-a îndemnat”. Toţi aceştia uită, însă, de frumoasa învăţătură a Sf. Ciprian care zice : „Mai mare rău este a nu se căi de un păcat, decât a-l face”. Nu sunt pătrunşi de căinţa sinceră şi nu sunt pregătiţi pentru mărturisire nici acei creştini care, având mânie cu cineva nu vor să ierte, şi aduc, apoi, în scaunul mărturisirii dezvinovăţiri. Aceştia uită că Mântuitorul lumii a zis categoric : „Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc” (Matei VI, 14). Trebuie să înţelegem fiecare că în faţa acestor cuvinte atât de clare nu poate să încapă nici un fel de scuză.
Căinţa sinceră trebuie să cuprindă toate păcatele noastre. De toate păcatele trebuie să ne pară rău şi de toate trebuie să punem gând la Dumnezeu, că ne vom lăsa.
Un păgân s-a îmbolnăvit de moarte. În apropierea acestui păgân bogat, trăia în singurătate un pustnic evlavios, care avea darul de a vindeca diferite boli. Chinuit de boală şi de dureri, păgânul, în cele din urmă, îl chemă pe pustnic şi-l rugă să-l vindece. „Da,” îi zise pustnicul, „eu mă voi ruga lui Dumnezeu să te scape de boală, dar trebuie să faci un lucru: să distrugi toţi idolii cărora te-ai închinat până acum”. Păgânul a făgăduit că va face acest lucru, nimicind într-adevăr o mulţime de idoli. Nu a mai rămas la urmă decât unul singur. Acesta îi era foarte drag păgânului şi nu se îndura să-l nimicească în felul acesta, ascunzîndu-l. A doua zi pustnicul vine iarăşi şi păgânul i se plânge că nu simte nici o uşurare şi că durerile tot nu-i încetează. Nici nu te vei simţi bine, îi răspunse pustnicul, cât timp nu-ţi vei dezlipi inima de la idolul tău cel iubit. Atunci păgânul şi-a dat seama că trebuie să se despartă şi de cel de pe urmă idol mincinos, care-i era cel mai drag, şi, după ce l-a nimicit, s-a ridicat din pat şi din boală.
Acest păgân a fost bolnav la trup, noi însă suntem bolnavi la suflet. Pentru ca să se facă sănătos trupeşte şi-a sfărâmat rând pe rând toţi idolii. Dacă dorim şi noi să ne tămăduim sufletul în acest sfânt timp al Postului Mare, trebuie să ne lepădăm de păcate, rând pe rând, nimicindu-le prin căinţa sinceră şi prin mărturisire.
Precum păgânul nu s-a făcut sănătos până ce nu a sfărâmat şi cel mai drag idol al lui, tot aşa şi noi creştinii nu vom putea fi pe deplin sănătoşi la suflet, atâta timp cât nu ne vom curaţi de toate păcatele noastre, cum sunt la unii iubirea de arginţi, la alţii beţia, la alţii desfrânarea sau altele. Această pregătire sufletească trebuie să ne mâne la scaunul de mărturisire în faţa preotului duhovnic, dacă vrem cu adevărat să ne curăţim în chip creştinesc sufletul, încărcat de păcate.
Să rugăm, deci, pe Dumnezeul milelor şi al îndurării şi al iubirii de oameni, să se îndure şi de noi şi să ne facă părtaşi de fericirea şi bucuria veşnică pe care o dorim fiecare.

 

 

Pr. Dr. Octavian Pop,

De la cuvânt la faptă – predici

Doxologia

Reclame

0 Responses to “Predică la Duminica a 2- a din Post (a Sfântului Grigorie Palama), vindecarea slăbănogului din Capernaum”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 277,774 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: