16
Mar
17

Cine e tânărul care a inventat „Balena Albastră“ sau jocul morţii

Cine e tânărul care a inventat „Balena Albastră“ sau jocul morţii

Filipp Budeikin, creatorul jocului „Balena Albastră“, adus în arest FOTO Kommersant

O echipă de investigatori şi agenţi ai Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse a descins în dimineaţa zilei de 15 noiembrie 2016 într-un apartament din Solnecinogorsk, un oraş cenuşiu de aproximativ 60.000 de locuitori situat între o cale ferată şi o autostradă ce leagă Moscova de Sankt Petersburg. În pofida dispozitivului impresionant de forţe de ordine apărut la uşa locuinţei sale, tânărul căutat nu a avut nicio emoţie.

Aceeaşi stare de imobilitate l-a caracterizat, spun psihologii, şi când a împins spre moarte mai mult de o sută de adolescenţi. Totul a început acum câţiva ani şi s-a desfăşurat printr-un joc obscur şi fascinant.

Diabolic – te sinucizi şi câştigi

Peste 130 de adolescenţi s-au sinucis în perioada noiembrie 2015 – mai 2016 în Rusia din cauza unui joc al morţii, numit „Balena Albastră“. Creatorul acestui joc este Filipp Budeikin, un tânăr de 21 de ani cunoscut în mediul virtual cu pseudonimul „Filipp Lis“ („Filipp Vulpe“). Totul a început în decembrie 2013, când tânărul mutat de curând în apropiere de Moscova a creat pe reţeaua socială vKontakte, un fel de Facebook rusesc, primul grup al morţii, numit „F57“. Curioşi sau vulnerabili din cauza unor probleme personale, sute de adolescenţi au dat curs invitaţiei necunoscutului „Filipp Lis“ şi au intrat în jocul său virtual. Unii dintre ei au insistat să meargă până la capăt şi au murit cu voia lor, deoarece „Balena Albastră“ este un joc diabolic pe care îl câştigi doar dacă te sinucizi.

Filpp Budeikin Momentul reţinerii lui

Drumul spre moarte începe cu un anunţ de aderare la un grup al morţii („Vreau să joc «Balena Albastră», mă poţi ajuta?“), continuă cu o instruire din partea unui ghid şi îndeplinirea a 50 de sarcini una mai sinistră decât alta. Indicaţiile alternează de la jocuri simple, cum ar fi desenarea unei balene albastre, până la perversiuni şi acţiuni automutilante. Realizarea fiecărei sarcini trebuie demonstrată prin fotografii sugestive. Jucătorul este acceptat în rândul „balenelor albastre“ doar după ce arată că şi-a încrestat pe un picior cuvântul „da“. El află data şi ora morţii în cea de-a 26-a zi de joc. Începând din a 30-a zi de joc şi până în a 49-a, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică depresivă, să vorbească cu alte „balene“, să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor. El trebuie să se sinucidă în ziua a 50-a de joc pentru a ieşi câştigător. Jocul a făcut victime în Rusia şi în foste republici sovietice, inclusiv în Republica Moldova, iar psihologii afirmă că ar fi devenit un fenomen la scară largă dacă s-ar fi desfăşurat în engleză.

Creatorul său, Filipp Budeikin, a recunoscut foarte senin că impinge tinerii spre sinucidere. Cu două zile înainte de a fi arestat, el a povestit pentru site-ul st-petersburg.ru cum a conceput jocul şi ce l-a motivat să facă acest lucru. El spune că a început în decembrie 2013 cu grupul morţii „F57“, care a fost închis în 2014 de administratorii reţelei vKontakte. Ulterior, a creat alte şapte grupuri, cu alte faze şi alte niveluri. „Am gândit acest joc pentru a curăţa lumea de cei care fac rău societăţii“, susţine el.

Filipp Budeikin a fost reţinut pe 15 noiembrie anul trecut şi plasat în arest preventiv în centrul de detenţie „Krestî“. Este acuzat de incitare la sinucidere şi urmează să afle în luna mai dacă va mai sta după gratii.

O „familie ciudată“

Familia acestui tânăr a locuit iniţial în Uhta, un oraş din Republica Komi. Acolo Filipp a crescut împreună cu cei doi fraţi mai mari ai săi, Denis şi Evghenii, sub certurile frecvente ale mamei.

„Relaţiile între membrii acestei familii erau foarte tensionate. Mama îşi certa fiii aproape în fiecare săptămână, chiar şi în faţa străinilor. Fraţii vorbeau rar între ei. Filipp era foarte rezervat, iar uneori trebuia să tragi de el ca să spună ceva. Când mergea pe stradă, parcă nici nu-i vedea pe ceilalţi. Era foarte supărat de cele mai multe ori“, spune un vecin, descriind o „familie ciudată“.

Potrivit postului life.ru, el a învăţat într-o clasă de elevi-problemă şi nu şi-a făcut niciun prieten din cauza agresivităţii sale. Ulterior, a fost admis la o şcoală profesională.

S-a mutat la Solnecinogorsk în 2012, împreună cu mama sa. Odată ajuns aici, a devenit brusc pasionat de internet şi cărţi despre tehnologii informaţionale. Ar fi încercat să-şi găsească un loc de muncă, dar nu a reuşit. Treptat, viaţa sa a devenit tot mai virtuală. Toţi cunoscuţii şi toate proiectele sale se aflau în spatele monitorului unui calculator conectat la internet.

Renata Kambolina, cunoscută în mediul online cu pseudonimul „Rina Palenkova“, prima victimă a jocului „Balena Albastră“ FOTO meduza.io

Prima sa victimă a fost Renata Kambolina, o adolescentă de 16 ani din Ussuriisk, un oraş situat la celălalt capăt al Rusiei, în Extremul Orient. Pe 23 noiembrie 2015, Renata s-a aruncat sub şinele unui tren şi a surprins momentul într-un selfie. Cel puţin 130 de adolescenţi au urmat-o, la îndemnul lui Filipp Budeikin.

În pofida acestor întâmplări morbide, psihologii care l-a consultat în închisoare l-au declarat perfect sănătos.

Adevărul.ro

Anunțuri

0 Responses to “Cine e tânărul care a inventat „Balena Albastră“ sau jocul morţii”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 267,024 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predica la Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Sfintii Petru si Pavel Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Viaţa şi pătimirea Sfîntului Sfinţitului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina fecioara zi de post negru “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: