16
Iun
17

Ceasul cu cuc

Ceasul cu cuc

Zicea că este cel mai mare ceas cu cuc din lume!

Domnul Bălțatu zicea asta. Era tot învățător și-i ținea câteodată locul doamnei Bălțatu, întrucât era soțul dumneaei.

E ceasul școlii noastre, mai zicea el, dar dă ora exactă în tot satul.

Cucul stătea, din câte știam noi, într-o cutie de lemn. Nu vedeam însă pe nicăieri prin școală cutia aceasta, deși auzeam mereu cucul cântând. Ne uitam zilnic după ea, de pe la începutul primăverii, până pe la mijlocul primei luni de vară, când intram în vacanță, după aceea, nu ne mai uitam deloc. Căci nu ne mai păsa de timp.
Toamna, când ne întorceam la școală, uitam să ne mai uităm. Poate unde uita și cucul să mai cânte. Nu știu dacă el se lua după uitarea noastră sau noi ne luam după uitarea lui. N-am aflat asta niciodată.

Ne descurcam să intrăm și să ieșim de la ore și fără el. Asta până se făcea iarăși primăvară, când ne încurcam la loc. Mai rău era că se încurca și timpul. Se pomenea dintr-odată că nu mai știe nici cum, nici încotro să curgă, dacă nu ieșea cucul din cutia lui de lemn să cânte.

Dar unde se afla cutia?

Păi, dacă era cel mai mare ceas cu cuc din lume, însemna că era mai mare și decât școala! Precis cutia nu putea să încapă înăuntru.

Cu toate acestea, am auzit-o pe Romița, colega mea de bancă, spunându-mi că ea vrea să-și cumpere, când o merge la bâlci, un ceas cu cuc pe care să-l poarte la mână!

I-am zis să-l întrebe pe domnul Bălțatu, care venise iarăși în locul doamnei, dacă se poate. Ea, care murea de frică atunci când era să întrebe ceva, s-a ridicat în picioare și-a întrebat.

N-a lipsit mult să moară domnul învățător în locul ei. Dar nu de frică, ci de râs.

– Crezi c-o să poți umbla cu pădurea prinsă de-o curelușă la mână?! a zis el când s-a oprit din hohotit.

Cum de nu ne trecuse prin minte? Pădurea era cutia de lemn în care stătea cucul!

Cum pădurea se găsea dincolo de cimitir, cucul le dădea și morților ora exactă, ceea ce ce era cât se poate de clar că timpul curgea, și pe lumea aceasta, și pe cealaltă, la fel. Doar că, pe lumea de dincolo, nu se mai obosea nimeni să-l împartă pe ani și zile. Exista o singură zi, acolo, lungă de tot, în care nu era nici noapte, nici ziuă, era ceva despre care nu putea să spună nici măcar preotul Cârlig ce e. Știa, însă, și de la el știam și noi, că i se zicea veșnicie. Acelei zile, vreau să spun. Așa cum în lumea noastră i se zicea luni zilei de luni, marți celei de marți și miercuri zilei de miercuri. Pe lumea cealaltă, purtau un singur nume zilele săptămânii. Tot așa, lunile, anotimpurile, anii.

Parcă era mai frumos dincoace la noi! Știai precis în ce zi a anului ai ajuns, câți ani ai împlinit, câte săptămâni au mai rămas până la vacanța de vară și cum să deosebești timpul de mers la joacă de timpul de mers la școală, care îl întrecea întotdeauna în lungime pe primul.

Cucul nu greșea niciodată, cu toate că noi ne rugam mereu de el să greșească! (Va urma)

Fragment din romanul Duminica zilei de luni, în curs de apariție.

Ziarul Lumina

Reclame

0 Responses to “Ceasul cu cuc”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 274,576 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: