26
Iun
17

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin, praznuita pe 26 iunie, este una cele mai cunoscute icoane facatoare de minuni din Rusia. Icoana este pastrata in prezent la Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Tihvin (aprox. 200 km de Sankt Petersburg). Se poate spune insa ca nu exista in Rusia, vreo biseri­ca in care sa nu se afle o copie a acestei icoa­ne a Nascatoarei de Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului de la Tihvin apartine tipului iconografic „Hodighitria” sau „Aratatoarea caii”. Potrivit traditiei aceasta icoana ar fi zugravita chiar de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Traditia sustine ca Sfantul Apostol, dupa ce a inche­iat de pictat icoana, a dus-o pe aceasta inaintea Fecioarei spre binecuvantare. Maica Domnului, vazand icoana si amintindu-si de prorocia: „De acum ma vor ferici toate neamurile”, a rostit Sfantului Luca prin cuvintele acestea: „Darul meu sa fie cu aceas­ta icoana!” 

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin

Inca din acel timp, Maica Domnului raspunde prin minuni la rugaciunile rostite inaintea acestei icoane. Mai departe traditia consemneaza faptul ca icoana l-a insotit pe Sfantul Apostol Luca in cala­toriile sale misionare pana in Antiohia, unde ea va ramane pentru o vre­me. Icoana va ajunge, mai apoi, la Ierusalim si, in cele din urma, la Constantinopol, in biserica din Vlaherne.

In acest loc va ramane pana in 1383 cand s-a facut nevazuta din biserica. Icoana a fost zarita, venind pe apa, de niste pescari langa Novgorod , fiind cuprinsi de o lumina orbitoare. Dupa un timp icoana s-a facut nevazuta, aratandu-se in satul Vamocenit, de pe paraul Oiati, tot in regiunea Novgorod. Icoana a ramas pentru o vreme in acel sat, pe locul aflarii sale fiind ridicata o biserica inchinata Maicii Domnului. Inaintea icoanei s-au petrecut numeroase minuni si tamaduiri de boli.

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin

Icoana s-a inal­tat iarasi in vazduh, purtata parca de o mana nevazuta; si s-a aratat in locul numit Kojela, unde s-a inal­tat iarasi un lacas de cult, iar mai apoi o biserica in cinstea Sfantului Acope­ramant al Maicii Domnului. Icoana a disparut insa si din acel loc, aratandu-se dupa un timp aproape de raul Tihvin. Potrivit traditiei, icoana Maicii Domnului de la Tihvin s-a ara­tat in vazduh in sapte locuri, savarsind multime de minuni, la aceasta fiind vazuti inchinandu-se chiar si ingeri. Istorisirile vechi spun ca, la Tihvin, insasi Nascatoarea de Dumnezeu a insemnat locul petrecerii icoanei sale, mutandu-se aceasta, intr-o noapte, de cealalta parte a raului. Pe acest loc s-a inaltat o manastire cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe lan­ga multimea de minuni si tamaduiri de felurite boli, icoana era vestita indeosebi pentru apararea crestinilor de ostirile pagane, ce cautau sa prade adeseori tinutul Tihvin.

In secolul al XX-lea Manastirea Maicii Domnului de la Tihvin a parcurs, la fel ca intreaga Ortodoxie din Rusia, o istorie tumultoasa. Manastirea a fost inchisa in 1924, de puterea bolsevica. Icoana facatoare de minuni s-a aflat la muzeul raional din Tihvin pana in anul 1941. In timpul ocupatiei germane, vreme de doi ani, icoana s-a aflat in Catedra­la Sfanta Treime din Pskov. Apoi, aceasta va ajunge la Riga si in zona de ocupatie americana din Germania. Pana in 2004, icoana a fost pastrata Statele Unite (in Catedra­la Sfanta Treime din Chicago).  In anul 1995 Biserica Ortodoxa Rusa a primit in posesie o parte din vechea manastire din Tihvin – Biserica Adormirii Maicii Domnului si cateva constructii deteriorate. In anul 2004, icoana Maicii Domnului de Ia Tihvin s-a intors in Rusia, in vechea manastire de la Tihvin.

Radu Alexandru

CrestinOrtodox

Anunțuri

0 Responses to “Icoana Maicii Domnului de la Tihvin”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 267,106 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predica la Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Sfintii Petru si Pavel Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Viaţa şi pătimirea Sfîntului Sfinţitului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina fecioara zi de post negru “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: