27
Iun
17

Unde căutăm fericirea ? Despre condiția omului ratat

Copii fiind, am fost întrebați, cred, cu toții, de unchi, de mătuși, în clasa I-a de învățătoare, ce dorim să devenim când vom crește? Cei mai mulți răspundeam: aviatori, marinari, cosmonauți… Fetele, în general, doreau să se facă doctorițe. Au fost și unii care, din naivitate, învățați de cei mari, au spus că vor să se facă… musafiri.

Tinerii, adolescenți în clasa a VIII-a și apoi în liceu, făceau planuri mărețe. Vorbeau despre viitorul lor. Visau cu voce tare și sper că și astăzi fac la fel. Unii visau la o cariera strălucită, de ofițeri în armată, de medic sau inginer inventator, alții își doreau foarte mult să aibă o familie frumoasă, o viață trăită în armonie cu soțul sau soția și cu mulți copii. Se visa cu ochii deschiși, fiecare descriind, în culori frumoase și cu multe amănunte, familia pe care o va întemeia sau modul în care realizările profesionale și faptele sale mărețe vor schimba lumea.

La 15-18 ani, după ce ai citit Jules Verne, Cireșarii, Misterele Parisului, Contele de Monte Cristo, Robinson Crusoe, dar și Crimă și pedeapsă, Potopul, Război și pace, totul este posibil. După ce ai mai văzut și Zorro, Nemuritorii, Omul păianjen, Ștefan cel Mare, simți că toată lumea este a ta, că totul și toate se pot realiza, numai să vrei. Aveam sentimentul, seara, când cerul era înstelat, că dacă am fi sărit puțin mai tare, am fi putut prinde o stea. Când mergeam la munte cu clasa, în special pe Rarău, cocoțați pe stâncile cele mai înalte, deasupra lumii, întindeam, mulți dintre noi, brațele ca pe niște aripi și… aproape că zburam. Făuream vise și trăiam în ele.

Dar anii trec… ca norii grei pe șesuri. Copilăria și adolescența rămân undeva în urmă. Tânărul se strecoară în viață, încercând să-și găsească un loc. Nu e pregătit să fie dezamăgit. Trebuie, totuși, să se călească și trebuie să se așeze corect în existență. Dumnezeu a îngăduit, astfel, multora dintre noi și suferința, pedagogic, pentru a nu ne îndepărta de El. Căci, bogați sau săraci, mai sus sau mai jos pe scara valorică a societății, trebuie să rămânem cu Dumnezeu. Nu vom greși.

***

Societatea de astăzi, mai mult decât cea de altădată, promovează ideea că a fi realizat înseamnă să ai bani, să ai putere, să ai o casă frumoasă și o mașină bună, să fii căsătorit cu cineva bine etc. Modele sociale sunt cei care „au reușit în viață”: starurile de cinema, oamenii cu afaceri prospere, politicienii care călătoresc mult și apar frecvent pe ecranele de televiziune, sportivii talentați. Persoane din aceste categorii, dar și din altele, mediatizate intens, se cuibăresc în subconștientul copilului și al tânărului și al oricărui om, devenind modele pentru viața pe care o au înainte.

Sistemul de valori al lumii acesteia înghite sistemul de valori spiritual al credinciosului care propune, ca finalitate a vieții, Împărăția lui Dumnezeu. Pe scurt, omul care este asigurat material, care are putere financiară sau politică, despre care se vorbește mult și elogios este realizat, iar cel sărac, necunoscut, necăsătorit, care se descurcă greu, este nerealizat. Noi știm însă că omul, ființa creată după chipul lui Dumnezeu Cel Sfânt, găsește în sfințenie sensul ultim și deplin al existenței sale. Citând unul din titlurile lucrărilor lui Nichifor Crainic, „Sfințenia (este) împlinirea umanului”, înțelegem că nici averea, nici puterea, nici renumele într-un domeniu sau altul nu împlinesc ființa umană. Dorul omului după Dumnezeu nu va fi alinat cu nimic din lumea aceasta. Oricine nu se unește cu Dumnezeu, nu dobândește Duhul Sfânt este un om (ratat) care a ratat ținta, a eșuat. A eșuat în ce privește atingerea scopului vieții sale. Omul de azi este avid de experiențe emoționale și de un trai mereu mai bun, preocupat de calitatea vieții, de sănătate și, în general, de imediat. Țelul celui ce nu se mulțumește cu puțin, cu ceea ce oferă lumea aceasta, este căutarea sfințeniei și cultivarea ei ca plinătate a vieții omului în Dumnezeu.

***

Se spune că un misionar care trăise în India timp de mai mulți ani și un cântăreț celebru ce stătuse acolo doar câteva zile se întorceau acasă, în Statele Unite, la bordul aceleiași nave. După vreo două săptămâni de voiaj pe mare, se apropiau de portul din New York. Pe țărm era mulțime de oameni care așteptau, se vede, pe cineva. Pentru o clipă, misionarul a crezut că-l așteptau pe el. Muncise mult în Orient, construise biserici, întemeiase centre misionare și era oarecum cunoscut în anumite cercuri. Dar nu! Când au acostat, a înțeles că mulțimea aceea de oameni erau cu toții admiratorii cântărețului. Pe el, în schimb, nu avea nici cine să-l ajute la descărcatul bagajelor.

— Doamne, nu pot înțelege, a murmurat misionarul nostru. Eu am dedicat Indiei patruzeci de ani din viața mea, în vreme ce acest cântăreț care cânta cântece lumești a stat acolo abia câteva zile, și iată, aici sunt mii de persoane venite să-i ureze bun sosit acasă. Iar pe mine, pe mine ajuns acasă după atâta muncă, nu mă așteaptă nimeni, măcar să-mi ajute la descărcatul bagajelor.

Domnul îi răspunse însă:

— Fiul meu, tu încă nu ai ajuns acasă.

Doxologia

Anunțuri

0 Responses to “Unde căutăm fericirea ? Despre condiția omului ratat”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 267,047 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predica la Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Sfintii Petru si Pavel Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Viaţa şi pătimirea Sfîntului Sfinţitului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina fecioara zi de post negru “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: