01
Iul
17

Ce facem până la creștinare și la cât timp după naștere putem boteza un copil ?

La câte zile se face rugăciunea pentru a putea ieși cu nou-născutul din casă? Rugăciunea sa face în biserică? Poate merge mama cu copilul duminica la biserică, înainte de botez? La cât timp după naștere se face botezul?

Copilul poate fi scos din casă atunci când, după rânduială, ar trebui dus la biserică, în a opta zi, pentru a i se pune numele. Rânduiala punerii numelui celui nou-născut o găsim în cartea numită Molitfelnic. Pruncul este adus atunci la biserică şi, stând afară, înaintea uşilor bisericii sau în pronaos (deoarece pruncul nu este încă botezat şi îmbisericit), preotul îi citeşte o rânduială specială, îl binecuvântează și îi citeşte o molitfă pentru punerea numelui – care înseamnă un fel de pregătire pentru botez, dându-i numele, la cuvintele: „Să se însemneze lumina Feţei Tale peste robul Tău acesta…”. Apoi, preotul îl ia pe prunc în braţe şi face cu el semnul Sfintei Cruci spre uşile bisericii sau în faţa icoanei Maicii Domnului, în pronaos, cântând troparul şi condacul Întâmpinării Domnului şi face apolisul mic.

În practică, în cele mai multe cazuri, rânduiala însemnării pruncului se face nu la opt zile după naştere, ci ori odată cu sfinţirea apei din prima zi de la naștere ori se amână, făcându-se chiar în ziua botezului. În ceea ce privește Taina Botezului, ar trebui săvârșită cât mai curând de la naștere, dar nu mai târziu de 40 de zile. Având în vedere minunatele binefaceri dobândite de prunc prin Botez și Mirungere, părinții ar trebui să boteze copilul cât mai curând de la naștere. Până la Botez, mama și pruncul pot  merge la biserică, dar pot sta doar în pronaos – deoarece copilul nu este botezat și nici îmbisericit, iar mama nu are citită rânduiala pentru femeia lăuză, rânduită  la 40 de zile de la naștere.

Arhimandrit Mihail Daniliuc

Doxologia

Anunțuri

0 Responses to “Ce facem până la creștinare și la cât timp după naștere putem boteza un copil ?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Blog Stats

  • 222,645 hits
Iulie 2017
L M M M V S D
« Iun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Apostolii care si-au rascumparat trecutul Biserica Sfanta Maria Magdalena - Ierusalim Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? cinstit de musulmani Cred dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Diavolul e de acord ca să zici aproape orice cuvânt Doamne Duhul Sfant in iconografie DUMNEZEU EVANGHELIA ZILEI: 2014-05-08 Focsani frate fraților! Hristos Icoana Pogorarii Sfantului Duh Icoana Sfantului Gheorghe de la Manastirea Zografu Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Ingerul pazitor in Vinerea Mare Ispitele Izvorul Tamaduirii Joia din Saptamana Patimilor Lunea Sfantului Duh Manastirea Sfantul Pantelimon - Sfantul Munte Athos Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Nimeni nu L-a vazut pe Hristos inviind Nimic rău nu te atinge Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Sfintelor Pasti Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica Sfintei Cruci Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Mucenic Gheorghe Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Sfintii Imparati Constantin si Elena Sfintii Petru si Pavel Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Trecerea pe sub masa Viaţa şi pătimirea Sfîntului Sfinţitului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina fecioara “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte

%d blogeri au apreciat asta: