02
Iul
17

Sutasul care L-a uimit pe Hristos

In Duminica a patra dupa Rusalii, Biserica face pomenirea vindecarii slugii sutasului din Capernaum. Acest sutas pagan, comandant al unei formatiuni militare alcatuite din o suta de persoane, vine la Hristos si ii cere sa-i vindece sluga. Cand Mantuitorul ii raspunde ca va ajunge in casa acestuia pentru a-i tamadui sluga, sutasul ii spune: „Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai spune un cuvant si se va vindeca sluga mea” (Matei 8, 8). Din Evanghelie aflam ca Mantuitorul s-a minunat de credinta acestuia. In Evanghelii, numai de doua ori se mentioneaza ca Iisus „a fost uimit”: pentru credinta sutasului (Matei 8, 10) si pentru necredinta concetatenilor din Nazaret (Marcu 6, 6).

Atat de mare era credinta sutasului in puterea lui Hristos, incat acesta nu considera absolut necesara prezenta fizica a Domnului langa cel bolnav. Ii spune Mantuitorului ca este de ajuns sa rosteasca un cuvant, ca sluga lui sa fie vindecata. Atat de mult crede, incat stie ca Cel care se afla in fata lui are atata putere, incat poate sa vindece un bolnav fara sa-l vada sau sa cunoasca boala acestuia. Este un exemplu pentru noi toti in ceea ce inseamna a crede cu adevarat. Suntem datori sa ne incredem pe deplin in puterea Sa, ca Domnul poate sa faca orice, indiferent de situatie sau problema.

Aceasta credinta smerita in puterea tamduitoare a Domnului, i-a facut pe Sfintii Parinti sa introduca in rugaciunile care se citesc inainte de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului, cuvintele sutasului: „Doamne, Dumnezeul meu, stiu ca nu sunt vrednic, nici in stare, ca sa intri sub acoperamantul casei sufletului meu…”.

Sutasul, desi avea puterea de a inlocui rapid sluga bolnava cu un om sanatos, sau putea trimite pe altcineva la Hristos ca sa-i ceara ajutor pentru vindecarea slujitorului, decide sa faca tot posibilul pentru tamaduirea lui si nu oricum, ci mergand el insusi la Hristos. Sutasul devine astfel, chipul omului care se roaga pentru altii. De la acest sutas a invatat Biserica sa se roage pentru sanatatea si mantuirea tuturor oamenilor, dar mai ales pentru cei care din diferite motive nu mai pot face acest lucru.

Dragostea pentru altul, il face pe sutas sa depaseasca modul in care un stapan se raporta la sluga sa. Il vede pe acesta ca pe un frate, ca pe o persoana unica, ce nu poate fi inlocuita de nimeni. Nu intamplator Mantuitorul le descopera ucenicilor ca vor fi recunoscuti ca ucenici ai Sai dupa implinirea poruncii iubirii aproapelui: „Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul” (Ioan 13, 34). Iar dragostea desavarsita se arata in rugaciunea pe care unii o fac pentru ceilalti. Sa ne rugam Domnului sa ne daruiasca putere sa ne rugam pentru altii in toata vremea.

Textul Evangheliei din Duminica a patra dupa Rusalii

„In vremea aceea, pe cand Iisus intra in Capernaum, s-a apropiat de El un sutas, rugandu-L si zicand: Doamne, sluga mea zace in casa, slabanog, chinuindu-se cumplit. Si i-a zis Iisus: Venind, il voi vindeca. Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai spune un cuvant si se va vindeca sluga mea. Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun acestuia: Du-te, si se duce; si celuilalt: Vino, si vine; si slugii mele: Fa aceasta, si face. Auzind, Iisus S-a minunat si a zis celor ce veneau dupa El: Adevarat graiesc voua: Nici in Israel n-am gasit atata credinta. Si zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov in Imparatia cerurilor. Iar fiii Imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Si a zis Iisus sutasului: Du-te, fie tie dupa cum ai crezut. Si s-a insanatosit sluga lui in ceasul acela”. (Matei 8, 5-13)

CrestinOrtodox

Anunțuri

0 Responses to “Sutasul care L-a uimit pe Hristos”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Stats

  • 267,516 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” Cine este Maica Domnului pentru mine? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predica la Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Viaţa şi pătimirea Sfîntului Sfinţitului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina fecioara zi de post negru “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: