16
apr.
18

Lumina care ne vede

S-a întâmplat să văd toate felurile de lumină în clipa în care m-am născut.

Lumina Învierii a fost prima. Era în noaptea de Paști și-am văzut un bărbat de vârsta tatălui meu ieșind dintr-un mormânt. Îi cunoșteam parcă de când lumea pe amândoi, cu toate că nu-l mai văzusem pe nici unul dintre ei până atunci.

A fost apoi lumina ochilor mamei, care mi-a dat curaj să privesc în jur, unde am văzut lumina zilei ce se găsea, în ciuda întunericului de afară, peste tot.

Ne aflam cu toții, adică și mama, și lumina zilei și eu, într-una din cele două odăi ale casei noastre. În odaia de la drum, mai precis. D-asta am și putut să-l văd pe omul acela înviind și să-l văd și pe tatăl meu stând de vorbă cu El. Ar fi trebuit să mă mire faptul că străinul, care nu era mai mulți, ci unul singur, atât, stătea de vorbă cu toți oamenii din sat în același timp.
Dar nu m-am mirat deloc, după cum nu mă mir nici acum că nu m-am mirat atunci.

Tot înaintând cu ochii prin odaie am dat de lumina candelei, ce pâlpâia cam la fel ca inima mamei, care se luase după inima mea, care voia să se ia după clopotul ce se auzea bătând afară, dar inima mea era înăuntru. Înăuntru meu, vreau să spun, dar și înăuntru inimii mamei, cu toate că nu aveam două inimi, așa cum nu am nici acum.

Dacă tot venisem pe lume, am început să mă gândesc dintr-odată la înțelesul cuvântului lumină, apoi să mă joc, în lipsa altor jucării, cu el. Ani în șir m-am jucat, începând să înțeleg că lumina ochilor mamei se va stinge într-o zi. Și că în absența mamei se va stinge și lumina candelei curând, ceea ce s-a întâmplat, într-adevăr.

Am zis să mă întorc la joaca de mai înainte, și bine am făcut, pentru că, jucându-mă, am înțeles de ce nu trebuie să mă tem de întuneric. Și i-am spus casei în care m-am născut să nu se teamă nici ea. Atunci când va fi să se stingă și lumina ochilor mei, îi va ține locul lumina Învierii. Cu lumina ochilor mamei se întâmplă la fel.

Lumina Învierii stă în casa noastră aprinsă mereu. Se uită pe geam la timpul ce trece singur pe drum cu ochii tuturor umbrelor din cele două odăi.

Ziarul Lumina

Reclame

0 Responses to “Lumina care ne vede”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 286.416 hits
aprilie 2018
L M M J V S D
« mart.   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: