Sfânta Masă

În mijlocul Altarului unei biserici se află Sfânta Masă (Prestolul) sau Jertfelnicul. Pe ea se aduce Sfânta Jertfă cea fără de sânge în cadrul Sfintei Liturghii.

Locul cel mai sfânt dintr-o biserică este Sfânta Masă. Deoarece Sfânta Jertfă cea fără de sânge este miezul Sfintei Liturghii, Sfânta Masă nu poate lipsi de la nici o biserică. Ea este icoana mormântului lui Iisus Hristos, închipuirea Cinei celei de Taină, a crucii şi a răstignirii lui Hristos, icoana scaunului pe care şade Mielul dumnezeiesc (Apoc. 5, 6) şi sub care sufletele drepţilor ucişi pentru Cuvântul lui Dumnezeu aşteaptă preamărirea (Apoc. 6, 9), după cum arată Sfântul Gherman al Constantinopolului în Istoria bisericească mistică.

Sfânta Masă se face din piatră, deoarece închipuie mormântul de piatră al lui Hristos, „piatra cea din capul unghiului” (Ps. 117, 22), şi este în patru colţuri, „închipuind cele patru părţi ale lumii şi din ea se hrănesc cele patru margini ale lumii”, ne spune Sfântul Simion al Tesalonicului. Ea este acoperită întâi cu o pânză albă, ţesută din in, numită cămaşă, care închipuie giulgiul cel de pe dumnezeiescul Trup al Celui ce a murit pentru noi; apoi deasupra vine o altă acoperitoare numită îmbrăcămintea mesei, făcută dintr-o ţesătură mai luminată, care închipuie veşmintele Mântuitorului cele strălucitoare ca lumina (Matei 17, 2) şi este mărirea lui Dumnezeu, spune Sfântul Simion al Tesalonicului, semnificând strălucirea feţei lui Hristos de pe Muntele Tabor, la Schimbarea la faţă. La cele patru colţuri ale Sfintei Mese, sub „cămaşă”, sunt fixate icoanele celor patru Evanghelişti, ca un semn că învăţătura lui Hristos se păstrează şi se predică aşa cum apare în scrierile evanghelice. Sfânta Masă este sprijinită pe un singur picior (stâlp), în care se aşază fragmente din sfintele moaşte ale martirilor, obicei păstrat de pe vremea când bisericile se zideau pe mormintele sfinţilor mucenici, rânduială întărită de Sfintele Sinoade, conform canoanelor: 7 al Sinodului VII Ecumenic şi 14 al Sinodului din Cartagina.

Pe Sfânta Masă trebuie să se afle Antimisul, Evanghelia, crucea, sfeşnicul cu lumânare şi chivotul pentru păstrarea Sfintei Împărtăşanii.

Ziarul Lumina

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.