17
iun.
18

Grijile vieții în secolul XXI

Problema a ceea ce Iisus Hristos numește în „Predica de pe Munte” grijile vieții pare a nu mai fi actuală. După analiza recentă a lui Yuval Noah Harari, omenirea a depășit „pragul biologic al sărăciei, sub care se moare de foame și malnutriție” (Homo Deus. Scurta istorie a viitorului, Polirom, 2018, p. 10). Lumea secolului XXI nu mai cunoaște obstacole de netrecut în privința asigurării mijloacelor de trai. Lipsa resurselor financiare, alimentare și vestimentare nu mai îngrijorează la nivel de masă. Pentru majoritatea, acumularea acestora nu mai este o chestiune de salvare de foame și de malnutriție, ci de asigurare a calității vieții.

Istoricul israelian observă că mii și mii de ani – din Egiptul antic și India medievală, până în Europa, unde „marea foamete” din ultima decadă a secolului al XVII-lea a ucis aproape un sfert din populația continentului -, lipsa hranei a reprezentat unul dintre marii dușmani ai omenirii (alături de molime și războaie). Totuși, de câteva decenii, chiar și „întruchiparea penuriei alimentare” din toate timpurile, China, a scăpat de foamete. Umanitatea a fost izbăvită de sărăcie, chiar dacă nu în totalitate. Oamenii încă mor din cauza insuficienței alimentelor în țări ca Siria, Sudan ori Somalia, însă acestea sunt considerate excepții nefericite cauzate numai de eșecul politico-economic al societăților respective. De asemenea, faptul că insecuritatea alimentară bântuie circa 10% din populația statelor dezvoltate nu echivalează cu foametea, deoarece în aceste cazuri oamenii nu mor pentru că nu mănâncă nimic săptămâni la rând, ci au o alimentație precară. De altfel, alimentația în exces a devenit o problemă mai gravă decât foametea, astfel încât, în 2010, aceasta a ucis circa 1 milion de persoane, în timp ce obezitatea 3 milioane (Harari, pp. 11-13).

Triumful asupra foametei – și a celorlalți doi inamici de moarte, maladiile letale și conflictele armate -, a cărei eliminare e doar o chestiune de timp, a condus la schimbarea preocupărilor. Astăzi, majoritatea oamenilor nu mai duc grijă de ce vor mânca sau de ce vor bea sau cu ce se vor îmbrăca, odată ce toate acestea și-au găsit rezolvare într-o economie construită pe o creștere interminabilă. Principala preocupare a devenit transferul beneficiilor (câștigului material) pe termen nedeterminat, într-un proiect nesfârșit: „căutarea nemuririi, fericirii și îndumnezeirii” (Harari, p. 51). Rezolvarea parțială a problemei alimentației face loc altor griji, printre care cea mai devastatoare este lăcomia. Acumularea nelimitată se face în dauna celor lipsiți și a întregii creații, care suferă ca urmare a avidității. Deopotrivă, căutarea exclusivă a bunăstării materiale înlesnește realizări prin care omenirea probează autonomia sau chiar independența față de Dumnezeu. Rezolvarea problemei mijloacelor de trai se face prin forțe proprii (antropocentrism și transumanism), iar completa soluționare va face loc transformării lui homo sapiens în homo deus (Harari, p. 25). Se conturează împlinirea profeției lui Dostoievsky că apogeul antropocentrismului modernității timpurii va însemna pretenția recreării omului de către om ca dumnezeu.

Este o inversare a priorităților Evangheliei: „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33). Grija general umană nu a fost evacuată prin apelul la purtarea de grijă a lui Dumnezeu, care cuprinde întreaga creație, și prin slujirea unicului Împărat în cer și pe pământ. Asocierea și asemănarea cu Dumnezeu în grija pentru umanitatea și creația întreagă sunt salvatoare atât de deficitul, cât și de excesul mijloacelor materiale.

Ziarul Lumina

Reclame

0 Responses to “Grijile vieții în secolul XXI”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 286.481 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: