10
iul.
18

Lăcomia nu e bună

În Grecia Antică, trăia un rege pe nume Midas. Regele avea foarte mult aur și, în general, tot ce își dorea. De asemenea, Midas avea și o fiică extrem de frumoasă. Regele iubea foarte mult aurul, însă pe fiica sa o prețuia mai presus de orice bogăție.

Într-o zi, un satir pe nume Silenus, personaj din mitologie reprezentată printr-o ființă cu corp omenesc acoperită cu păr, cu coarne și picioare de țap care personifica instinctele brutale, a băut peste măsură și a ajuns în grădina de trandafiri a regelui. Deoarece considera că satirii aduc întotdeauna noroc, Midas l-a lăsat pe Silenus să se odihnească în grădina sa până și-a revenit, chiar dacă soția și fiica lui nu erau de acord.

Silenus era bun prieten cu Dionysos, zeul vinului. Văzând că Midas a fost atât de primitor cu prietenul său, Dionysos a dorit să își arate recunoștința față de rege.

Când l-a întrebat ce își dorește, Midas a spus: „Aș vrea ca tot ce ating de acum înainte să se transforme în aur”. Deși Dionysos știa că nu este o idee bună, i-a respectat dorința lui Midas.
Fericit că dorința lui a fost îndeplinită, Midas a plecat în grădină și a început să atingă totul în jur. Acesta observa că tot ce atinge se transforma în aur. A atins un măr și mărul s-a preschimbat într-un fruct strălucitor din aur. Apropiații regelui erau uimiți și toți erau fericiți să vadă atât de mult aur în palat.

Extrem de bucuros, Midas s-a dus și a îmbrățișat-o pe fiica sa și, înainte să își dea seama, a transformat-o pe aceasta într-o statuie de aur. Speriat, regele s-a dus în grădină și l-a chemat pe Dionysos. Regele l-a implorat pe acesta să îi ia puterea și să îi salveze fiica. Dionysos i-a oferit atunci lui Midas singura soluție: să transforme totul la loc așa cum era înainte să își pună dorința nesăbuită. În acest fel, regele și-a învățat lecția și a trăit tot restul vieții, mulțumit de ceea ce avea.

Morala acestei pilde e cât se poate de simplă: Să nu fim niciodată lacomi, ci mulţumiţi cu ceea ce avem.

Ziarul Lumina

Reclame

0 Responses to “Lăcomia nu e bună”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 286.481 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: