11
iul.
18

Între Iuda și tâlharul de pe cruce

Întreaga viață este așezată sub semnul incertitudinii. Dar tocmai această nesigu­ranță este locul în care poate fi cultivată nădejdea. Avva Xanthias a rămas în amintirea monahilor din deșertul egiptean cu un gând din acest registru: „Tâlharul era pe cruce și a fost salvat de un singur cuvânt. Iuda s-a numărat printre apostoli, dar într-o singură noapte a pierdut tot rodul ostenelii și s-a coborât din cer în iad. Nimeni să nu se laude cu binele pe care-l face, fiindcă toți cei care s-au încrezut în ei înșiși au căzut”.

Un succes cât de mic ne poate înfierbânta până acolo încât ajungem să credem că ne-am înșurubat în bine pentru totdeauna. Un eșec temporar se întâmplă să ne arunce în deznădejde neagră și umbre grele cad de-a lungul întregului orizont. Iluzia fiecărei clipe stă în aparenta ei veșnicie. Și totuși, în realitate, fiecare clipă se deschide alteia, cu noi posibilități. Totul curge și nici o stare nu rămâne definitivă fără efort și fără susținere. Ba mai mult, așa cum un sunet pentru a fi auzit la aceeași intensitate trebuie să își mărească volumul, tot așa și noi, pentru a păstra binele în care ne găsim într-un anumit moment, trebuie să facem eforturi tot mai mari. O casă nu rămâne în picioare dacă nu este întreținută, credința dacă nu este cultivată se pierde, nădejdea se risipește, dragostea se răcește. Lupta se duce până în ultimul moment. Părinții deșertului pe patul de moarte cer timp pentru pocăință pentru că nu au nici măcar siguranța de a fi început lucrul.

Incertitudinea, nesiguranța aceasta, este spațiul în care se poate muta întreaga atenție către Dumnezeu. De unul singur nu poți menține nimic în viață, ci rămâi un spectator neputincios al decăderii și al destrucției. Încrederea, nădejdea în Dumnezeu într-o asemenea situație reprezintă dovada ultimă de realism și de luciditate.

Monahii sunt cel mai adesea discreți. Mânuiesc cu mare grație arta simultanei deschideri și apropieri, dar și a rezervei și a tăcerii aproape totale asupra mișcărilor adânci din inimă, care rămân închise într-o taină ce se dezvăluie doar Domnului. Oamenii aceștia obișnuiți să își cerceteze conștiința mereu au observat ceva ce a ajuns să fie definită chiar lege duhovnicească. De fiecare dată când, chiar din neatenție, te lauzi cu vreun bine pe care l-ai făcut, aproape inevitabil Dumnezeu te lasă să cazi în păcat. Când judeci cu inima împietrită căderea cuiva, ajungi să guști și tu din aceeași înfrângere. Știind asta, toți cei care cultivă viața duhovnicească se străduiesc să rămână în trezvie până în ultima clipă.

În cele mai întunecate clipe, salvarea este posibilă, asemenea tâlharului de pe cruce, în cele mai bune contexte, căderea nu este cu totul evitată. Avva Xanthias ne spune că până în ultima clipă este loc pentru ­nădejde, dar niciodată nu este loc pentru încrederea în sine și puterea proprie, aceasta fiind calea cea mai sigură către ­dezastru.

Ziarul Lumina

Reclame

0 Responses to “Între Iuda și tâlharul de pe cruce”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 286.489 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce putem face când apar necazurile în familie Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Femeile mironosite Focsani frate fraților! Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru întocmai cu Apostolii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: