17
iul.
18

Ziua unui sfânt

Pomenirea unui sfânt este un eveniment important pentru Bi­serică și, mai ales, pentru parohia sau mănăstirea care sărbăto­rește și primește binecuvântarea sfântului în numele căruia a fost sfin­țită biserica, dar și prilej de bucurie și de comunicare între membrii acesteia.

Așa cum se știe, Biserica alege ca zi de cinstire a sfinților ziua ple­cării lor din această lume de­șartă, zi în care aceştia „se nasc” la viața dumnezeiască veșnică pe care, de altfel, o trăiesc de aici, de pe pământ. Acest lucru arată că sfinții, ca toți oamenii, continuă să trăiască și după ieșirea sufletului din trup, fapt dovedit de moaștele lor nestricăcioase, care răspândesc un miros bineplăcut și săvârșesc minuni.

De-a lungul vieții lor pămân­tești, sfinţii au luptat să dobân­dească comuniunea existențială cu Dumnezeu-Sfânta Treime, în­vingând și destrămând uneltirile diavolului prin puterea harului lui Dumnezeu, care locuiește înlăuntrul lor.

Un astfel de exemplu este şi sfân­ta pe care o serbăm astăzi, şi anume Sfânta Mare Muceniță Marina. Din viaţa şi sfârşitul martiric al sfintei, cuprinse în sinaxar, ni se arată mai multe temeiuri ale credinţei noastre. De aici în­văţăm că toate câte a creat Dumnezeu sunt „bune foarte”. Răul care există în lume nu este creația lui Dumnezeu, ci rezultat al că­derii îngerilor răi şi al păcatului neascultării omului față de voia lui Dumnezeu, toate acestea având ca izvor mândria. Demonii au fost la început îngeri de lumină, dar din cauza mândriei au căzut din harul lui Dumnezeu. De atunci, aceştia încearcă prin toate mij­loacele viclene să-l îndepărteze pe om de Dumnezeu. Nu pot face însă rău nimănui, decât dacă cineva se predă de bunăvoie în mâinile lor, și nici nu pot prinde putere asupra celui care luptă să trăiască potrivit voii lui Dumnezeu. Mândria ține departe pe om de Bise­rică și de adevărata închinare la Dumnezeu și îl împinge să se închine, în mod conștient sau nu, dia­volului, tatăl minciunii şi al rău­lui. În schimb, prin smerenie, omul obține „izbânda împotriva diavolilor”, adică a tot ce este rău și câştigă mântuirea.

Ziarul Lumina

Reclame

0 Responses to “Ziua unui sfânt”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 288.787 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Căsătoria dar „miluiește-mă” el nu suportă să audă niciodată De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Familia Familia creştină Femeile mironosite Focsani frate fraților! Hristos Icoanele in cultul ortodox Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Ingerul pazitor Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine oare omule Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Predica la Duminica dupa Botezul Domnului Predică la Duminica a IX-a după Rusalii - Umblarea pe mare - Potolirea furtunii Preot Tudor Marin Rugăciune către Maica Domnului Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor Rugăciune către Sfântul Înger Păzitor Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul sfantul care aduce ploaia Sfantul Epitaf Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Să vă mărturisiţi şi să vă cununaţi la biserică Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul zi de post negru “Maica Domnului “Miluiește-mă „Doamne Iisuse Hristoase „Părinte
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: